miercuri, 24 aprilie 2013

Fiecare copil are nevoie de un profesor




În anul 2013, sub sloganul ”Fiecare copil are nevoie de un profesor. Profesori bine pregătiţi pentru toţi copiii.”, Campania Globală pentru Educaţie va avea ca temă de interes cadrele didactice. Punctul de vârf al ediţiei din acest an este Săptămâna Globală de Acţiune, ce va avea loc în perioada 22 – 28 aprilie 2013, şi va reuni participanţi din mii de şcoli, din aproximativ 100 de ţări ale lumii. Fiecare copil din lume are dreptul la o educaţie de calitate, dar nici un copil nu se poate bucura de acest drept în absenţa unor cadre didactice calificate. Și totuşi, deşi în lume se înregistrează progrese către aducerea la şcoală a fiecărui copil, continuă să persiste o lipsă majoră de cadre didactice profesioniste, bine pregătite şi corespunzător susţinute. Acest fenomen reprezintă o barieră în respectarea dreptului la educaţie, nu numai pentru 132 de milioane de copii din întreaga lume care nu merg la şcoală – dintre care 61 de milioane ar trebui să frecventeze învăţământul primar şi 71 de milioane învăţământul gimnazial - dar şi pentru multele milioane de copii care merg la şcoală, dar sunt înghesuiţi în clase aglomerate, având alături profesori nepregătiţi, prost plătiţi şi supra-încărcaţi.
Dacă suntem de părere că dreptul la educaţie al copiilor este important, atunci trebuie să luăm măsuri concrete pentru a ne asigura că toţi copiii învaţă de la profesori bine pregătiţi şi care beneficiază de sprijinul necesar.
Pentru a atrage atenţia factorilor de decizie asupra importanţei rolului cadrelor didactice în asigurarea dreptului la o educaţie de calitate pentru toţi copiii, în acest an, încurajăm participanţii la Campanie să invite reprezentanţi ai autorităţilor la activităţile care urmează a avea loc pe durata Săptămânii Globale de Acţiune (22-28 aprilie 2013), mai ales la lecţia ”Fiecare copil are nevoie de un profesor”, al cărei plan unic la nivel internaţional va fi pus la dispoziţia participanţilor împreună cu celelalte resurse utile pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor propuse.

Ca în fiecare an, și școala noastră a luat parte la această activitate propuse de Organizația Salvați Copiii.
În cadrul acestei activități, elevii școlii, sub îndrumarea diriginților/ învățătorilor, au realizat diferite activități.

Clasa a VII-a - dirig.Condoiu Elena-Georgiana


Elevii au fost rugați să scrie pe o foaie de hârtie de ce sunt profesorii importanți pentru ei. Printre răspunsurile date, au fost și următoarele:
- profesorul este cel ce ne învață, ne ajută să ne dezvoltăm cunoștințele, ne sprijină, ne înțelege;
- pentru că ne educă, ne vorbește cu blândețe și știe întotdeauna să ne ofere argumente când greșim;
- deoarece ne ajută să ne implicăm mai mult în educație, ne învață lucruri noi și  ne ajută să ne respectăm pe noi înșine;
- ne învață să vorbim politicos;
- ne învață să ne purtăm cu cei în vârstă, cum să vorbim;
- pentru că  ne învață să ne purtăm frumos pe stradă;


- pentru că  ne ajută să trecem mai repede peste probleme;
- pentru că ne explică până învățăm;
- pentru că ne explică când nu înțelegem;
- pentru că ne învață să scriem și să citim, să fim cuminți și respectuoși;
- pentru că te îndrumă pe calea cea bună;
 

- ne învață să ne respectăm părinții;
- ne învață să nu fim răi cu cei din jur;
- pentru că ne învață cum să ne comportăm;
- pentru că ne îndrumă;
- pentru că ne învață ce este bine și ce este rău;


Din răspunsurile date de elevi, aceștia au nevoie de mai  multă comunicare, de înțelegere și, se pare, de reluarea unora dintre cele mai de bază reguli ale codului bunelor maniere.

Următoarea activitate programată cu elevii clasei a VII-a va fi realizarea unor eseuri pe tema ”Cum îmi doresc să fie profesorul meu

marți, 23 aprilie 2013

Parada personajelor



Cum ne-am distrat în săptămâna Să știi mai multe, să fii mai bun?

Când ești mic și totul este mare, când totul e posibil și lumea este la picioarele tale, când crești văzând cu ochii, crezând în tot ce e frumos și bun, LUMEA POVEȘTILOR e lumea ta, o lume care îți stârnește curiozitatea, te  îndeamnă să visezi și îți arată că binele învinge cu adevărat întotdeauna și că orice lucru magic este posibil.
În această săptămână, ne-am întâlnit cu personajele noastre favorite, am interpretat scenete din operele preferate și timp de câteva ore am făcut parte din lumea magică a poveștilor, construind momente de neuitat într-o atmosferă plină de veselie.
Ne-am distrat cu personajele lui Caragiale.
Marian Ene - Clasa a V-a

L-am urmat pe Nică la cireșe și am văzut când a fost prins de mătușa Mărioara.
Alin Mihai și Nicoleta Brumușilă - Clasa a V-a

Ne-am plimbat prin tărâmul de basm numit Oz cu cei doi vrăjitori.

Claudia Stancu - Clasa  a VI-a

Victor Mihalcea - Clasa a VI-a
 
Am ascultat-o pe mam’mare cînd îl lăuda pe Goe.
Loredana Joia - Clasa a VII-a

 Am mers pe urmele domnului Lefter Popescu acasă la chivuțe pentru a găsi biletele pierdute.
Marius Olteanu, Ana-Maria Deaconu și Ramona Badea - Clasa a VII-a

Ne-am dat seama că vârsta la care toate lucrurile pot deveni realitate este copilăria, o lume plină de culoare și de optimism, în care eroii prind viață, dezvăluindu-ne un tărâm magic în care distracția, aventura și fantezia nu cunosc limite.