miercuri, 14 decembrie 2011

Dar din dar se face rai

      Una dintre prioritățile României pentru Anul European al Voluntariatului (AEV) 2011 a fost crearea unei strategii pentru sprijinirea și dezvoltarea voluntariatului în România, document prin a cărui adoptare și implementare se vizează soluționarea altor priorități ale mișcării de voluntariat din România, precum: îmbunătățirea și armonizarea cadrului legislative pentru voluntariat, îmbunătățirea mecanismelor de gestionare a cererii și ofertei de voluntariat, dezvoltarea unui sistem de recunoaștere a competențelor dobândite prin voluntariat, creșterea gradului de recunoaștere a valorii voluntariatului și creșterea calității lucrului cu voluntarii. 
     Cum una dintre componentele esențiale ale procesului instructiv-educativ este dezvoltarea responsabilității sociale, o nevoie din ce în ce mai astringentă în societatea actuală, colectivul școlii și-a propus ca în săptămână  5-9 decembrie să organizeze o acțiune de voluntariat la nivelul unității. Astfel, toții elevii au fost încurajați să aducă la școala obiecte pe care nu le mai folosesc, cu condiția să fie în stare bună și curate. Acțiunea nu a rămas fără ecou, strângându-se obiecte dintre cele mai diverse: haine, rechizite, fructe, conserve, jucării etc. Aceste obiecte au fost aranjate, selectate și dăruite celor mai nevoiași elevi ai unității noastre.







Ziua națională a României

1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

Marea Adunare Națională de la Alba Iulia
Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează deci lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se in continuarea precedentelor acţiuni unioniste ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918).
1 Decembrie este o zi care nu trebuie uitată de niciun român și a cărei importanță trebuie reamintită în fiecare an, mai ales elevilor.
Astfel, elevii școlii noastre, de la cei mici la cei mari, au participat de 1 Decembrie la o mică ”cuvântare” susținută de înv. Ciobanu Carmen despre importanța acestei zile. Toți elevii au purtat în această zi ecusoane speciale. Învățătoarele Nica Amalia și Popa Constanța au pregătit împreună cu elevii și câteva cântece specifice Zilei Naționale.