marți, 23 octombrie 2012

ATELIERELE GRUNDTVIG




ATELIERELE GRUNDTVIG
OPORTUNITATE PENTRU FORMAREA PROFESIONALĂ ÎN CONTEXT EUROPEAN

PROF. MEZDREA ADRIANA  -  Școala Gimnazială Ștefan Protopopescu - Slatina
PROF. CONDOIU ELENA-GEORGIANA - Școala Gimnazială Perieți  -  Olt

Résumé
L’article ci-dessous présente l’expérience acquise dans un atelier Grundtvig, une modalité de formation professionnelle dans un contexte européen. Il décrit les activités d’éducation formelle et non-formelle déroulées activement dans la ville de Wiesbaden, Allemagne. L’atelier a été soutenu par l’équipe ARCO de Wiesbaden et ils y ont inclus des activités variées, basées sur la communication (en anglais), l’utilisation de TIC et interculturalité. Cet atelier s’est axé sur les adultes de différentes professions comme partie intégrante d’enseignement tout au long de la vie.

            Grundtvig cuprinde toate nivelurile și sectoarele educației pentru adulți și toate formele de învățare (formală, nonformală și informală): proiecte multilaterale, rețele multilaterale, parteneriate de învățare, vizite și schimburi pentru personalul din educația pentru adulți, proiecte de asistență, proiectele de voluntariat, ateliere.
Atelierele reunesc persoane sau grupuri mici de cursanți din diferite țări pentru experiențe de învățare multinaționale inovatoare, relevante în ceea ce privește dezvoltarea lor personală și nevoile lor de învățare. În cadrul  acestor ateliere, cursanții sunt încurajați să își împărtășească viziunile și competențele.   
                                 
 În perioada 25.03.2012-1.04.2012, am avut oportunitatea de a participa la atelierul METROPOLIS – URBAN LEARNING, în Wiesbaden, Germania. Atelierul a fost selectat din catalogul pentru apelul 2011-2012 de pe site-ul www.llp-ro.ro, conform intereselor de pregătire profesională. Activitățile suținute de ARCO TEAM în cadrul atelierului s-au încadrat ariilor tematice: educație nonformală și informală, instrumente media în comunicare, pedagogie și didactică și au avut un caracter activ. Ca participante, am descoperit viața culturală a orașului, ne-am intergrat într-un grup multietnic și multicultural, am colaborat cu o echipă formată din specialiști în arte (media, teatru) și în educația tinerilor și adulților. Adulți de diferite vârste și cu profesii dintre cele mai diverse (profesori, educatori, studenți, elevi, ingineri, muzeografi etc.) au venit din țări precum: Turcia, Bulgaria, Grecia, Spania, Franța, Lituania, Estonia și România pentru a face schimb de experiență și pentru a comunica într-o limbă de circulație internațională: engleză.
Organizatorii au propus un program flexibil. Activitățile fiecărei zile începeau la ora 9.00, urma o pauză de masă de la 12.30 la 14.00, programul continua până la ora 17.00-17.30. Restul zilei era dedicat vizitelor, discuțiilor etc. Dintre cele mai interesante aspecte ale atelierului amintim: prezentarea fiecărui participant în limba maternă și în limba engleză, explorarea orașului Wiesbaden pe echipe, interviuri tematice cu locuitorii orașului, Slow-Motion (teatru de stradă), jocuri didactice (Who stole the chicken? The Hunter – The Lion – The Grandmother, This is a... etc), Bamboo.

 
În timpul liber, organizatorii ne-au oferit posibilitatea de a vizita Wiesbadenul, de a descoperi aspecte istorice importante ale acestuia precum și bogata viață culturală de care se bucură acest oraș balnear. Am luat cina în restaurante cu specific mexican și german, am petrecut o seară într-un club de jazz cu muzică live. De asemenea, am vizitat orașele Mainz și Frankfurt. Ultima seară a fost dedicată prezentării, în cea mai cunoscută cafenea din Wiesbaden, a filmelor Slow-Motion la care s-a lucrat pe echipe mixte. Echipa noastră formată din: Sema și Șeyma - Turcia, Katri și Sandr - Estonia, Georgiana și Adriana – România a proiectat filmulețul Where is Mayra?, ajutați de un membru al echipei Arco, specialist în multimedia. De-a lungul programului ne-au fost puse la dispoziție hărți ale orașului, broșuri, aparate foto profesionale și laptop.                                    
Ineditul acestei formări profesionale a venit din colaborarea internațională care ne-a dovedit că diferențele duc la creativitate. Cu toate că veneam din medii sociale și culturale variate, am realizat că ne unesc hobby-uri comune și că aparținem unui spațiu european cu aceleași valori umane și culturale.

BIBLIOGRAFIE:

1.      www.llp-ro.ro