CĂLĂTORIND PRIN EUROPA
Proiectul O şansă mică pentru un viitor mare implementat în şcoala noastră prin programul Parteneriat pentru educaţie! Granturi pentru şcoli în dificultate!, are ca scop spijinirea copiilor din medii sociale defavorizate. Elevii din grupul ţintă fac parte din familii cu o situaţie materială precară şi din familii dezorganizate. Simţindu-se complexaţi din cauza problemelor familiale, ei se interiorizează, se izolează de restul colectivului din care fac parte, devin indisciplinaţi, absentează, obţin rezultate slabe la învăţătură şi sunt expuşi riscului de a abandona şcoala.
Cadrele didactice din şcoala noastră şi-au propus să includă aceşti elevi în diverse activităţi care să contribuie la dezvoltarea lor armonioasă şi care să le faciliteze integrarea în societate. De aceea, profesorii au căutat să comunice mai mult cu ei, să le ofere sprijin, susţinere şi să-i încurajeze pentru a le dezvolta sentimentul de încredere în propriile forţe.
Pe data de 08.04.2011, s-a desfăşurat activitatea Călătorind prin Europa, având următoarele obiective:
· dezvoltarea unor comportamente psiho-sociale pozitiv;
· creşterea gradului de cultură al elevilor din grupul ţintă.
La această activitate au participat 19 elevi din clasele I-IV şi 16 elevi din clasele V-VIII. Responsabilul activităţii, d-ra învăţătoare Luţă Alina-Nicoleta a prezentat copiilor diverse materiale (imagini, hărţi şi filme documentare) despre ţările Uniunii Europene (zone geografice, capitale, principalele puncte turistice, tradiţii şi obiceiuri). Astfel, copiii au primit mai multe informaţii despre locurile în care se află părinţii lor şi despre ţările din Uniunea Europeană, dovedind acest lucru într-un concurs tematic, pe echipe Ţările, organizat cu elevii claselor V-VIII.
Cele 4 echipe participante s-au clasificat în următoarea ordine:
Premiul I - Echipa buburuzelor, alcătuită din elevii: Lică Simona, Badea Ramona, Joia Loredana;
Premiul al II-lea - Echipa albinuţelor, alcătuită din elevii: Badea Geanina, Deaconu Marinel, Lungu Gheorghe;
Premiul al II-lea - Echipa fluturaşilor, alcătuită din elevii: Ciocoiu Maria, Luca Regina, Văcăruş Andreea, Ştefana Alin;
Premiul al III-lea – Echipa furnicuţelor, alcătuită din elevii: Lică Viorel, Dumitrescu Claudiu, Joia Georgiana.
După terminarea acestui concus, toţi copiii prezenţi la activitate, au completat fişe de lucru folosind markere şi culori din care a reieşit gradul de interes faţă de materialele prezentate.
Activitate realizată de înv. Luță Alina