miercuri, 24 aprilie 2013

Fiecare copil are nevoie de un profesor




În anul 2013, sub sloganul ”Fiecare copil are nevoie de un profesor. Profesori bine pregătiţi pentru toţi copiii.”, Campania Globală pentru Educaţie va avea ca temă de interes cadrele didactice. Punctul de vârf al ediţiei din acest an este Săptămâna Globală de Acţiune, ce va avea loc în perioada 22 – 28 aprilie 2013, şi va reuni participanţi din mii de şcoli, din aproximativ 100 de ţări ale lumii. Fiecare copil din lume are dreptul la o educaţie de calitate, dar nici un copil nu se poate bucura de acest drept în absenţa unor cadre didactice calificate. Și totuşi, deşi în lume se înregistrează progrese către aducerea la şcoală a fiecărui copil, continuă să persiste o lipsă majoră de cadre didactice profesioniste, bine pregătite şi corespunzător susţinute. Acest fenomen reprezintă o barieră în respectarea dreptului la educaţie, nu numai pentru 132 de milioane de copii din întreaga lume care nu merg la şcoală – dintre care 61 de milioane ar trebui să frecventeze învăţământul primar şi 71 de milioane învăţământul gimnazial - dar şi pentru multele milioane de copii care merg la şcoală, dar sunt înghesuiţi în clase aglomerate, având alături profesori nepregătiţi, prost plătiţi şi supra-încărcaţi.
Dacă suntem de părere că dreptul la educaţie al copiilor este important, atunci trebuie să luăm măsuri concrete pentru a ne asigura că toţi copiii învaţă de la profesori bine pregătiţi şi care beneficiază de sprijinul necesar.
Pentru a atrage atenţia factorilor de decizie asupra importanţei rolului cadrelor didactice în asigurarea dreptului la o educaţie de calitate pentru toţi copiii, în acest an, încurajăm participanţii la Campanie să invite reprezentanţi ai autorităţilor la activităţile care urmează a avea loc pe durata Săptămânii Globale de Acţiune (22-28 aprilie 2013), mai ales la lecţia ”Fiecare copil are nevoie de un profesor”, al cărei plan unic la nivel internaţional va fi pus la dispoziţia participanţilor împreună cu celelalte resurse utile pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor propuse.

Ca în fiecare an, și școala noastră a luat parte la această activitate propuse de Organizația Salvați Copiii.
În cadrul acestei activități, elevii școlii, sub îndrumarea diriginților/ învățătorilor, au realizat diferite activități.

Clasa a VII-a - dirig.Condoiu Elena-Georgiana


Elevii au fost rugați să scrie pe o foaie de hârtie de ce sunt profesorii importanți pentru ei. Printre răspunsurile date, au fost și următoarele:
- profesorul este cel ce ne învață, ne ajută să ne dezvoltăm cunoștințele, ne sprijină, ne înțelege;
- pentru că ne educă, ne vorbește cu blândețe și știe întotdeauna să ne ofere argumente când greșim;
- deoarece ne ajută să ne implicăm mai mult în educație, ne învață lucruri noi și  ne ajută să ne respectăm pe noi înșine;
- ne învață să vorbim politicos;
- ne învață să ne purtăm cu cei în vârstă, cum să vorbim;
- pentru că  ne învață să ne purtăm frumos pe stradă;


- pentru că  ne ajută să trecem mai repede peste probleme;
- pentru că ne explică până învățăm;
- pentru că ne explică când nu înțelegem;
- pentru că ne învață să scriem și să citim, să fim cuminți și respectuoși;
- pentru că te îndrumă pe calea cea bună;
 

- ne învață să ne respectăm părinții;
- ne învață să nu fim răi cu cei din jur;
- pentru că ne învață cum să ne comportăm;
- pentru că ne îndrumă;
- pentru că ne învață ce este bine și ce este rău;


Din răspunsurile date de elevi, aceștia au nevoie de mai  multă comunicare, de înțelegere și, se pare, de reluarea unora dintre cele mai de bază reguli ale codului bunelor maniere.

Următoarea activitate programată cu elevii clasei a VII-a va fi realizarea unor eseuri pe tema ”Cum îmi doresc să fie profesorul meu

marți, 23 aprilie 2013

Parada personajelor



Cum ne-am distrat în săptămâna Să știi mai multe, să fii mai bun?

Când ești mic și totul este mare, când totul e posibil și lumea este la picioarele tale, când crești văzând cu ochii, crezând în tot ce e frumos și bun, LUMEA POVEȘTILOR e lumea ta, o lume care îți stârnește curiozitatea, te  îndeamnă să visezi și îți arată că binele învinge cu adevărat întotdeauna și că orice lucru magic este posibil.
În această săptămână, ne-am întâlnit cu personajele noastre favorite, am interpretat scenete din operele preferate și timp de câteva ore am făcut parte din lumea magică a poveștilor, construind momente de neuitat într-o atmosferă plină de veselie.
Ne-am distrat cu personajele lui Caragiale.
Marian Ene - Clasa a V-a

L-am urmat pe Nică la cireșe și am văzut când a fost prins de mătușa Mărioara.
Alin Mihai și Nicoleta Brumușilă - Clasa a V-a

Ne-am plimbat prin tărâmul de basm numit Oz cu cei doi vrăjitori.

Claudia Stancu - Clasa  a VI-a

Victor Mihalcea - Clasa a VI-a
 
Am ascultat-o pe mam’mare cînd îl lăuda pe Goe.
Loredana Joia - Clasa a VII-a

 Am mers pe urmele domnului Lefter Popescu acasă la chivuțe pentru a găsi biletele pierdute.
Marius Olteanu, Ana-Maria Deaconu și Ramona Badea - Clasa a VII-a

Ne-am dat seama că vârsta la care toate lucrurile pot deveni realitate este copilăria, o lume plină de culoare și de optimism, în care eroii prind viață, dezvăluindu-ne un tărâm magic în care distracția, aventura și fantezia nu cunosc limite.

joi, 21 martie 2013

Merci et félicitations pour les élèves

După cum v-am spus, d-nul Philippe Richard a avut amabilitatea de a ne ajuta cu procurarea liniei melodice pentru  cântecul ”Hymne à la Francophonie” interpretat de elevii clasei a V-a.
După ce i-am trimis cele 3 videoclipuri de la serbare, am primit din partea dânsului următorul mail, pe care vi-l împărtășesc cu mare bucurie. Și pentru că suntem o țară francofonă iar elevii școlii noastre știu foarte bine limba franceză, vi-l redau exact cum l-am primit. Iată-l:

Bonjour Georgiana

Merci pour ces petites vidéos envoyées de Roumanie. Cela fait plaisir de savoir que cette chanson  est chantée chaque année aux quatre coins du monde. J'envisage de mettre en ligne de très nombreuses autres  chansons, modernes sur de très nombreux thèmes à destination des enseignants  et de leurs élèves de la maternelle au lycée.

Votre action est véritablement  positive pour la Francophonie, pour les utilisateurs et les passionnés de la langue française. Elle l'est  aussi pour moi puisque vous me  motivez pour continuer à écrire et  à composer.

Comme les enfants, les adultes ont besoin d'être encouragés, c'est que vous venez de faire en acceptant de me faire partager un moment de votre jolie fête.

Bravo à vous et  vos élèves aussi. N'oubliez pas de les remerciez et de les  féliciter de ma part.

En attendant la prochaine Francophonie...encore BRAVO et MERCI.

Bien cordialement

Philippe RICHARD

miercuri, 20 martie 2013

On fête la francophonie

Ziua Francofoniei a venit iar noi am fost bine pregătiți. Iată cum a ieșit spectacolul realizat de elevii școlii noastre, ajutați de prof.Condoiu Elena-Georgiana. Dorim să le mulțumim cadrelor didactice care au fost prezente, precum și d-nului director Popa Ion și d-nului primar Vâlceleanu Costin care ne-au onorat invitația.

Aux Champs Élysées - chanson chantée par les élèves de la VIIème



Les signes de ponctuation contre Daniel - pièce de théâtre jouée par les élèves de la VIème

Hymne à la Francophonie - chanson interprétée par les élèves de la Vème




ÎN ATENŢIA PĂRINŢILOR

INSCRIEREA COPIILOR ÎN CLASA PREGĂTITOARE 2013-2014
ÎN ATENŢIA PĂRINŢILOR
A. Denumirea si adresa unitatii: Scoala Gimnaziala, Com. Perieti, Jud. Olt, Str. Inv. Alexandru Toma, nr.418

B. Circumscriptia scolara: Sat Perieti, Sat Mierlestii de Sus

C. Numar clase pregatitoare: 1 clasa la Scoala Gimnaziala Perieti
                                                   1 clasa la Scoala Gimnaziala Mierlestii de Sus

D. Telefon (telverde): 0800816249 in fiecare zi intre orele 8-16, de luni pana vineri, incepand cu data de 1.04.2013 (pentru informatii)

E. Locatia unde se organizeaza clasa pregatitoare: Scoala

F. Nu exista conditii pentru organizarea programului Scoala dupa Scoala

G. Informatii suplimentare se pot obtine la sediile unitatilor scolare.

H. Informaţii despre clasa pregătitoare se pot obţine de la sediile unităţilor şcolare, de la avizierele unităţilor sau de pe internet, la adresele:
www.scoalaperieti.blogspot.com

I. Orice sugestie o puteţi adresa conducerii şcolii de luni până vineri între orele 08.00 - 14.00.









marți, 19 martie 2013

On fête la Francophonie - 2013

Ne mai desparte doar 1 zi de Ziua Francofoniei. Invitațiile au fost împărțite, afișele au apărut în școală, nu  ne mai rămâne decât să așteptăm și să repetăm.
















Les signes de ponctuation contre Daniel - afiș 1
Les signes de ponctuation contre Daniel - afiș 2

Les signes de ponctuation contre Daniel - afiș 3

Les signes de ponctuation contre Daniel - afiș 4

Les signes de ponctuation contre Daniel - afiș3 și 4

luni, 18 martie 2013

Clendarul înscrierii în învățământul primar 2013-2014




DATA LIMITĂ/PERIOADA
DATA LIMITĂ/PERIOADA

Pregătirea înscrierii în învățământul primar
Pregătirea înscrierii în învățământul primar
28 martie 2013
Afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă exista, și pe site-ul inspectoratului școlar.
Afișarea, la sediul fiecărei unități de învățământ și pe site-ul acesteia, dacă exista, sau pe site-ul inspectoratului școlar, pentru unitățile de învățământ care nu au site propriu, a informațiilor care permit părinților sa cunoască activitatea specifica clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala, posibilitatea organizării programului Școala după Școala, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare.
28 martie 2013
Afișarea programului de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor pentru care Metodologia privind înscrierea copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2013-2014 prevede și părintii solicita aceasta evaluare, precum și a unităților/ instituțiilor în care se realizează aceasta evaluare.
28 martie 2013
Anunțarea, prin afișare la sediul unității de învățământ, a criteriilor specifice de departajare elaborate de unitățile de învățământ, în urma consultării cadrelor didactice și a partenerilor sociali – sindicate, consiliu reprezentativ al părinților, avizate, din punct de vedere al legalității, de către consilierul juridic și aprobate în consiliul de
administrație al unității de învățământ.
Anunțarea, prin afișare la sediul unității de învățământ, a listei documentelor care să dovedească îndeplinirea criteriilor specifice de departajare.
30 martie - 7 aprilie 2013
Organizarea, în fiecare unitate de învățământ în care se desfășoară activitate specifică clasei pregătitoare, a unei Zile a porților deschise”, zi în care părinții, copiii și alte persoane interesate pot vizita spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și pot purta discuții cu personalul unității de învățământ implicat în această activitate.

01 – 12 aprilie 2013
Organizarea întâlnirilor pentru informarea și consilierea părinților copiilor din grădinița care vor fi cuprinși, în anul școlar 2013 – 2014, în învățământul primar.
02 – 19 aprilie 2013

Realizarea evaluării nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor pentru care Metodologia privind înscrierea copiilor în învățământul primar pentru anul şcolar 2013-2014 prevede această evaluare.
02 – 19 aprilie 2013

Comunicarea rezultatului evaluării dezvoltării psihosomatice a copiilor.
19 aprilie 2013
Transmiterea, de către CJRAE/CMBRAE, a procesului-verbal în care este înscris rezultatul dezvoltării psihosomatice a copiilor din județ/municipiul București, comisiei județene/a municipiului București.
Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare

01 aprilie 2013
Afișarea, la sediul unității de învățământ și al inspectoratului școlar și pe site-ul acestora, a programului de completare a cererilor tip de înscriere în învățământul primar.
02-22 aprilie 2013
Completarea, de către părinți, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere. Validarea cererilor-tip de
înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, zilnic, în intervalul orar 08-20 (luni-vineri), respectiv 08-13 (sâmbăta).
Depunerea și validarea cererilor-tip de înscriere de către părinții care solicită înscrierea copiilor la școala specială.
23 aprilie 2013
Procesarea, de către comisia națională, a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplica.iei informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere.
24-26 aprilie 2013
Procesarea, la nivelul unităţilor de învăţământ, pe baza informaţiilor din cererile-tip de înscriere şi din documentele depuse de părinţi, a cererilor părinților care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare și validarea, de către consiliul de administrație al unității de învățământ, a listei candidaților admiși în această fază.
Marcarea, în aplicația informatică, a cererilor – tip de înscriere pentru candidații admiși în această fază.
29 aprilie 2013
Procesarea, de către comisia națională, a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă școală decât şcoala de circumscripţie, dar nu au fost admiși, din lipsă de locuri și care au exprimat opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție în această fază.

29 aprilie 2013
Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului şcolar și al unităților de învățământ a candidaților înmatriculați, a numărului de locuri rămase libere și a listei copiilor neînscriși după prima etapă.
A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare

07 mai 2013
Comunicarea, prin afișare la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborata de inspectoratul școlar.
Informarea MEN, de către Comisia județeana/a municipiului București, cu privire la procedura specifica de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, în etapa a doua.
08-17 mai 2013
Depunerea cererii-tip de înscriere, la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.
Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.
20-23 mai 2013
Procesarea, la nivelul unităţilor de învăţământ, a cererilor-tip de înscriere depuse de părinţi, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile.
Marcarea, în aplicația informatică, a cererilor – tip de înscriere pentru candidații admiși în această etapă.
24 mai 2013
Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

27-31 mai 2013
Centralizarea și soluționarea, de către inspectoratul școlar, a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.
Soluționarea, de către inspectoratul școlar, a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului.
Calendarul înscrierii în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani și ai căror părinti solicita înscrierea direct în clasa I
02-22 aprilie 2013
Depunerea solicitărilor de înscriere, de către părinții care solicită înscrierea copilului la școala de circumscripție, la sediul unită.ii de învățământ respective.
23-29 aprilie 2013
Soluționarea, de către unitățile de învățământ și, după caz, cu acordul ISJ/ISMB pentru suplimentarea numărului de locuri/clase, a cererilor de înscriere depuse de către părinții care solicită înscrierea copiilor la școala de circumscripție, prin aplicarea prevederilor metodologiei de înscriere în învățământul primar.
08-17 mai 2013
Depunerea solicitărilor de înscriere, de către părinții care solicită înscrierea în altă școală decât școala de circumscripție, la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea.
20-23 mai 2013
Soluționarea, de către unitățile de învățământ, respectiv comisiile județene/a municipiului București, a cererilor de înscriere depuse de părintii care solicita înscrierea în alta școala decât școala de circumscripție, prin aplicarea prevederilor metodologiei de înscriere în învățământul primar și a procedurii specifice elaborate de către comisiile județene/a municipiului București.
24 mai
Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa I.